Hazenoot nieuws

Uurtarief bepalen

Om het uurtarief te bepalen, heb je een aantal gegevens nodig. Denk bijvoorbeeld aan jouw ervaring als zzp’er, het uurtarief van je concurrenten en wat je uiteindelijk wilt overhouden, zodat je een rendabel inkomen hebt.

De kosten

Als beginnende zzp’er maak je veel kosten. Je moet materialen, gereedschappen, inventaris en dergelijke aanschaffen. Daarnaast heb je ook nog maandelijkse kosten, zoals verzekeringen, administratiekosten, autokosten ect. Hier moet je dus bij het bepalen van je uurtarief wel rekening mee houden. Het is allemaal leuk en aardig als jij de ‘goedkoopste’ in de regio bent, maar als je aan het eind van de maand geen eten op tafel kan zetten omdat je uurtarief te laag is en je daardoor niet veel meer overhoudt, snijd je vooral jezelf in de vingers.

Basisinkomen

Wat zou je graag over willen houden en wat is daar voor nodig? Stel je bent tevreden met een netto inkomen van 1.800 euro, dan wil dat zeggen dat je inclusief 8% vakantiegeld een nettobedrag van 23.328 euro per jaar moet realiseren. Dit is het bedrag wat je overhoudt na de belastingheffing. Je zult als zzp’er namelijk inkomstenbelasting moeten betalen.

Het brutobedrag wat je moet verdienen, zal dus nog een stuk hoger zijn.

Het aantal uren

Ook is het handig om te weten hoeveel uur jij als zzp’er zal gaan maken. Stel je gaat uit van een 5 daagse werkweek en haalt hier vakantie en feestdagen vanaf. Dan blijven er ongeveer nog 230 dagen over om te werken. Als je op zo’n dag 8 uur werkt, kom je op een totaal van 1840 uur. Maar je moet ook rekening houden dat je deze uren niet altijd in rekening kunt brengen. Vaak zal je ook tijd kwijt zijn aan voorbereiding en bijvoorbeeld reistijd. Als je 50% van de 1840 uur in rekening zou kunnen brengen, is dat een goed resultaat.

Uurtarief zzp bouw stijgt

Het uurtarief in de bouw zou namelijk flink zijn gestegen. Het tarief zou van 25 euro per uur naar 45 euro per uur zijn geschoten. En dat is een flinke stijging die voornamelijk te verklaren is door het aantrekken van de economie en het tekort aan vakmensen in de bouw. In tijden van de crisis was het uurtarief namelijk maar 25 euro per uur en dat is gezien de hoge kosten in de bouw erg laag.

Vooral vraag en aanbod op de markt speelt een rol bij deze positieve stijging van het uurtarief.

Wil je hier meer over weten? Stuur dan een bericht met je contactgegevens naar info@hazenootfinance.nl